IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В свят без лидери капиталистите завземат властта

Новият световен ред ще доведе до всеобща анархия, смята икономистът Иън Бремър

14:22 | 06.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty images</em></p>

Снимка: Getty images

Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Сегашния модел е хаотичен и непазарен. В едни страни се субсидират дадени стоки които подбиват пазара в други в които не се субсидират.........................................Хаоса не е равно разпределен навсякъде : там където му е необходимо на Капитала да има стабилност (в метрополията, където се е установил) се вземат споменатите от теб мерки : субсидии и като цяло преразпределение на продукт, чрез държавния бюджет. Специално за ЕС е лесно да се види как при движение от центъра към периферията, съотношението БВП/правителствени_разходи пада (от около 50% за ядрото на ЕС до към 30% в БГ да речем). Така, че извода, който аз си правя е, че Капитала опипва с колко разход (количество на ресурса и локация към която да се насочи) оптимално може да се мине, без да се разруши конструкцията това създава в центъра (условно казано) едно по-сито/по-проспериращо пространство и периферия, която се поддържа на изкуствено дишане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Липсата на конкурентна политическа система изражда капитализма. Увеличаващата се ножица в доходите не носи нищо добро. За съжаление липсата на разумни хора в държавното управление и зависимостта им от бизнеса отслабва ролята на държавата и тя не изпълнява основната си роля - регулацията на пазара и създаване на конкуренти правила за всички участници в него.Сегашния модел е хаотичен и непазарен. В едни страни се субсидират дадени стоки които подбиват пазара в други в които не се субсидират. Типичен пример са зеленчуците и плодовете които се внасят на нашия пазар. Каква конкуренция е това? Какви равни условия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
doba
преди 9 години
Хе-хех.Капиталистите държат властта още от Ренесанса, с малки изключения.Без съмнение преход от еднополюсен към многополюсен свят се осъществява в момента, но той е по-болезнен за 'губещата' страна.Да се надяваме, че с подходящи международни договори ще е по-скоро от полза, а не във вреда за Цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
многодобре
преди 9 години
Новата реалност наскоро беше запечатана в снимката, показваща ръкостискането между президента на американската петролна компания Exxon Mobil, който печели по 40 млн. долара на година, и изпълнителния директор на руския енергиен гигант Роснефт. -Тези поне си стискат ръцете.Сега светът е в постоянни малки войни.Може пък да е за по-добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още